• Hoe onderhoud ik mijn outdoorkleding?

    Hoe onderhoud ik mijn outdoorkleding?

    Net als bij wandelschoenen is het belangrijk om uw (waterdichte) outdoorkleding te onderhouden. Zo zorgt u ervoor dat u lang plezier blijft houden van uw kleding. Het onderhoud van kleding is het heel duurzaam, want hiermee reduceert u milieubelasting en verspilling. Ten tweede is het zo dat al onze onderhoudsmiddelen zijn zo ontwikkeld en geproduceerd dat het milieu niet belast wordt. Dat maakt het onderhoud extra duurzaam!

    Algemeen advies

    Als eerst hebben we een algemeen advies: was uw kleding op een zo laag mogelijke temperatuur en met zo min mogelijk wasmiddel. Hierdoor blijven de stoffen en kleuren van uw kleding langer mooi. Soms is één wasbeurt voldoende, maar soms heeft een artikel extra of speciaal onderhoud nodig om de water- en vuilafstotende functies te verbeteren. Belangrijk is dat u altijd goed naar het waslabel van het kledingstuk kijkt. 

    Stap 1: wassen van waterdichte outdoorkleding

    Vuil zorgt ervoor dat de functionaliteit van waterdichte kleding kan afnemen. Het zorgt voor verstopping van het waterdichte, ventilerende membraan en/of coating van het kledingstuk. Was uw kleding niet te vaak. Elke wasbeurt zorgt namelijk voor een stukje slijtage aan de kleding door de wrijving in de wastrommel. Het is dus van belang dat u eerst beslist of wassen echt nodig is, u kunt namelijk ook alleen de vlek uit het kledingstuk halen.  

    Is het toch nodig om het kledingstuk te wassen, kies dan voor een wasmiddel zonder chemicaliën (vermijd chemicaliën zoals fluor-carbon, siliconen en lekkere luchtjes). Als voorbeeld hebben we de wasmiddelen van Grangers, zoals de Grangers Performance Wash. Belangrijk is dat u geen wasverzachter gebruikt en dat u oude zeepresten vermijdt. Tip: draai een lege wasmachine met een wasprogramma op 90℃ om oude zeepresten weg te spoelen.

    Aandachtspunten voor het wassen van de kleding:

    • Rits alle ritsen dicht.
    • Sluit alle klittenbandjes.
    • Maak de eventuele trekkoordjes helemaal los.
    • Kijk op het wasvoorschrift voor de juiste temperatuur.
    • Kijk op de fles van het wasmiddel voor de juiste dosering.
    • Gebruik geen verkort wasprogramma. Deze hebben vaak een hoog toerental waardoor schade aan het kledingstuk kan ontstaan.

    Bekijk hier alle onderhoudsproducten voor kleding in ons assortiment.

    Tip: van veel outdoorkleding is een waterkolom bekend. De waterkolom zegt hoeveel water de stof kan hebben voordat het water doorlaat. Als u de jas te vaak wast, wordt de stof beschadigd. Als u een kledingstuk heeft met een waterkolom van 10.000 kunt u 20 keer wassen zonder dat de stof beschadigt. Bij een waterkolom van 20.000 wasbeurten gaat dat om 40 wasbeurten. Bij een GORE-TEX membraan geven wij een waterkolom van 28.000, deze kledingstukken kunt u 100 keer wassen zonder dat de stof beschadigt. Na deze wasbeurten gaat de waterdichtheid achteruit.

    Stap 2: impregneren van waterdichte outdoorkleding

    Nu door het wassen al het zicht- en onzichtbare vuil verwijderd is, is het belangrijk om het kledingstuk te impregneren. Hierdoor parelt water weer van de stof af. U kunt hiervoor gebruik maken van een impregneerspray, -wasmiddel of wax. 

    Impregneerspray

    Een impregneerspray brengt u aan op de buitenkant van de stof. U kunt er ook voor kiezen om een gedeelte van de stof te impregneren, zoals alleen de schouders of de voorkant van het kledingstuk.

    Impregneerwasmiddel

    Het impregneerwasmiddel gebruikt u in de wasmachine en zorgt ervoor dat het gehele kledingstuk gelijkmatig wordt geïmpregneerd en de buitenstof waterafstotend is. Let op! Het impregneerwasmiddel impregneert alleen en reinigt dus niet. Wilt u het kledingstuk reinigen en impregneren in één wasbeurt, dan kunt u gebruik maken van Grangers 2 in 1 Wash & Repel 1L.

    Waxen

    Heeft u kleding van FjällRäven, dan kunt u er ook voor kiezen om te impregneren door te waxen. Het merk heeft een eigen stof ontwikkelt: G-1000. Deze kleding is wind- én waterafstotend. Met de Greenland Wax kunt u de werking van G-1000 onderhouden. 

    • Aanbrengen: Met lange halen wrijft u met de wax over de stof. Zo ontstaat er een dunne en gelijkmatige laag. 
    • Smelten: De tweede stap is dat u de wax in de stof smelt. De wax smelt bij een temperatuur van ongeveer 55-60 °C. U kunt dit doen met een strijkijzer (zonder stoom) of met een haardroger. 
    • Herhalen: Herhaal bovenstaande stappen voor de plekken die extra impregnatie nodig hebben. Zoals schouders en knieën.

    Voor een koeler kledingstuk met een hoog ademend vermogen, wast u de wax er weer gemakkelijk uit. Na twee of drie wasbeurten kunt u opnieuw de kleding waxen.

    Onderhoud wollen kleding

    Wollen kleding heeft weinig onderhoud nodig. Wol heeft namelijk als eigenschap vuil- en geurafstotend te zijn. Het is zelfreinigend omdat de geuren niet in de vezels worden opgenomen. Het advies is dus om wollen kleding goed te laten luchten. 

    Soms is wassen toch nodig. Dit doet u op een zo laag mogelijke temperatuur en met een speciaal wolwasmiddel. Heeft u kleding van Woolpower? Ook hierbij zorgt de merinowol ervoor dat luchten vaak al voldoende is. Echter mag Woolpower kleding wel op 60℃ gewassen worden. Dit komt omdat Woolpower de wol eerst behandeld in de ‘superwash’, waardoor er een voorkrimping heeft plaatsgevonden.

    Hulp nodig?

    Uiteraard kunnen wij u helpen om uw G-1000 kleding te waxen. Ook voor advies over het onderhouden van uw outdoorkleding kunt u bij ons terecht. Onze ervaren medewerkers staan met een kopje koffie voor u klaar!

    Categorieën:
    Selecteer meer dan één item om te vergelijken.