• Duurzame merken outdoorkleding

    Duurzame merken outdoorkleding

    Bij Antilope Outdoor kiezen wij bewust voor de merken die wij verkopen. Op hun beurt kiezen deze merken bewust voor de manier waarop zij te werk gaan, duurzaamheid staat voorop. Maar waarom zijn deze merken nou zo duurzaam? Lees hieronder het verhaal over duurzaamheid bij VAUDEFjällräven en Jack Wolfskin. Bent u benieuwd naar duurzame merken voor wandelschoenen? Daarover leest u op deze pagina meer.

    VAUDE

    Duurzaam ondernemen, met oog voor mens en milieu zit in het DNA van VAUDE. Het is geen idee vanuit de marketingafdeling of een recente hype waar ze op inspelen. Nee, duurzaamheid komt van binnenuit, is diep verankerd in alles wat ze doen en de kern van hun strategie, al jarenlang.

    100% klimaatneutraal!
    VAUDE staat voor de liefde voor de natuur, voor harmonie en balans met de omgeving. Al vanaf het begin houdt VAUDE zich bezig met duurzame oplossingen voor hun producten en hun manier van ondernemen. Met de uitbreiding van hun langetermijnengagement voor klimaatbescherming zijn ze sinds 1 januari 2022 met alle producten die wereldwijd worden geproduceerd 100% klimaatneutraal geworden. Met wetenschappelijk onderbouwde doelen (Science Based Targets) heeft VAUDE zich aan verregaande wereldwijde reductiedoelstellingen gecommitteerd, om hun ecologische voetafdruk continu te verkleinen en een meetbare bijdrage te leveren aan het indammen van klimaatverandering. Alle onvermijdelijke broeikasgassen-emissies worden door gecertificeerde klimaatbeschermingsprojecten volledig gecompenseerd.

    Alleen milieuvriendelijke en eerlijke producten
    De missie van VAUDE om zo duurzaam mogelijk te produceren is goed te zien aan het VAUDE Green Shape label. Producten voorzien van dit label worden volgens strenge en transparante criteria, die de gehele levensloop van het product omvatten, milieuvriendelijk gefabriceerd. De producten worden ontworpen voor een zeer lange levensduur. Zo wordt bij het ontwerp al nagedacht over het gebruik van duurzame materialen en dat de eindproducten gemakkelijk te repareren en te recyclen zijn.

    Eerlijke productie
    Sinds 2010 is VAUDE lid van de Fair Wear Foundation (FW), een onafhankelijke non-profit organisatie, die wereldwijd arbeidsomstandigheden in de textielindustrie wil verbeteren en strenge criteria oplegt. Daartoe laat VAUDE zichzelf en al hun producenten in Azië elk jaar door Fair Wear controleren. VAUDE behaalt jaar op jaar bij deze audits de hoogste scores en is sinds 2015 een toonaangevend merk bij Fair Wear. 

    Toekomst
    Ook in de toekomst blijft VAUDE haar eigen milieudoelstellingen bijstellen en verbeteren en heeft zich als doel gesteld het gehele productpalet stap voor stap maximaal milieuvriendelijk te fabriceren. Zo heeft VAUDE bijvoorbeeld de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties omarmd en in haar bedrijfsvoering geïntegreerd, maar hebben ze ook vrijwillig het Greenpeace Detox Commitment ondertekend. Hiermee committeert VAUDE zich aan haar verantwoordelijkheid voor de gehele levenscyclus van haar producten, inclusief schone en veilige productie in de leveringsketen.


    Fjällräven

    Alles wat we doen heeft impact op het milieu rondom ons en de mensen en dieren die er wonen. Als outdoorbedrijf is Fjällräven zich terdege bewust van deze impact en ze doen hun uiterste best om hun voetafdruk in het milieu zo klein mogelijk te houden. Ze houden rekening met de natuur bij het ontwerpen, als ze het ene materiaal boven het andere verkiezen, en als ze beslissen waar hun kleding en uitrusting wordt geproduceerd.

    Duurzaam ontwerp
    Fjällräven ontwerpt kleding en uitrusting om een leven lang mee te gaan. Ze zorgen ervoor dat ze eenvoudig gerepareerd kunnen worden, ze gebruiken materialen die sterk en duurzaam zijn, en ze ontwerpen stijlen die niet uit de mode raken.

    Waarom een grondstof gebruiken als er gerecycled materiaal beschikbaar is dat dezelfde kwaliteit biedt? Kan de snit en de pasvorm aangepast worden om afval te verminderen? Het soort en de hoeveelheid materiaal is een belangrijke overweging in de ontwerpen van Fjällräven. Ze proberen slechts één of twee materialen in elk product te gebruiken, zodat het in de toekomst eenvoudiger gerecycled kan worden.

    Duurzame materialen
    De natuur is Fjällrävens grootste bron van inspiratie. Het is ook waar ze hun materialen vandaan halen en waar de impact van de consumptie het sterkst wordt gevoeld. Geen enkele beslissing wordt lichtvaardig genomen. Wanneer ze een materiaal overwegen, evalueren ze de efficiëntie, functionele kwaliteiten, chemische samenstelling en de hoeveelheid die ze nodig hebben voordat ze een keuze maken. Ze maken hierbij gebruik van een lijst met voorkeursmaterialen en vezels die materialen rangschikt wat betreft hun impact op het milieu. 

    Klimaatcompensatie
    Fjällrävens doelstelling op lange termijn is om hun impact op de planeet te verminderen. Maar ze kunnen hun uitstoot niet volledig stoppen. Dus compenseren ze het klimaat met een deel van hun producten, zoals Eco-Shell-kleding, hun Fjällräven Classic-tochten en zakenreizen. Fjällrävens doel is om hun CO2-uitstoot tot 2020 met 25% te verminderen en volledig CO2-neutraal te worden in 2025.


    Jack Wolfskin

    De actieve perceptie van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap is onderdeel van het zelfbeeld en de bedrijfscultuur van Jack Wolfskin. Zij zijn ervan overtuigd dat fairness, milieubewustzijn en maatschappelijke verantwoordelijkheid niet in strijd hoeven te zijn met hun bedrijfsresultaten.

    Duurzame producten
    Producten van gerecycled materiaal, PFC-vrij, afzien van bont en angorawol – de duurzame doelen van Jack Wolfskin stimuleren hen milieuvriendelijke innovatieve materialen te ontwikkelen. 

    • Gerecyclede materialen: alle gerecyclede componenten zijn gecertificeerd volgens de Global Recycled Standard (GRS).
    • 100% biologisch katoen: uitsluitend gebruik van gecertificeerde biologische katoen.
    • Dons uitsluitend van diervriendelijke pluimveehouderijen: voor het dierenwelzijn van eenden en ganzen – Geen levende pluk en geen dwanggevoerde dieren.
    • Strenge eisen aan leerleveranciers: strenge normen op het gebied van schadelijke stoffen en strikte uitsluiting van leer van bedreigde diersoorten.
    • Merinowol uitsluitend van diervriendelijke bedrijven: mulesing is absoluut onacceptabel.

    Milieubescherming
    Wij zijn ’thuis’ in outdoor! De bescherming van onze bossen, rivieren en meren, onze woestijnen en zeeën is een van de dingen die Jack Wolfskin het meest aan het hart ligt. 

    • Bluesign®-systeempartnerschap: Jack Wolfskin is bluesign®-systeempartner – voor veilige, duurzame productieprocessen.
    • Lid van de Sustainable Apparel Coalition (SAC): samen voor meer duurzaamheid.
    • Controle op gevaarlijke stoffen in de productieketen en het eindproduct: Het Green Book en de ZDHC MRSL no-go list zorgt voor gecontroleerde producten op schadelijke stoffen.
    • Afvalwatercontrole in de fabrieken: Regelmatige controle van de chemicaliën-output in de fabrieken.
    • Milieubewust werken met verpakkingsmateriaal: Ze vermijden verpakkingsafval zoveel mogelijk.
    • Samen tegen microplastics: Ze werken aan branchebrede oplossingen voor het werken met microplastics.

    Transparante leveranciersketen
    Als klant wil je weten waar, en hoe duurzaam, de producten van Jack Wolfskin worden vervaardigd. Daarom vermeld het merk op elk etiket een leverancierscode die eenvoudig op te zoeken is via hun website. Daar vermelden ze alle leveranciers – met gedetailleerde informatie over elk bedrijf.

    Maatschappelijk verantwoord ondernemen
    Veilige en eerlijke arbeidsomstandigheden in de productiefaciliteiten van hun leveranciers zijn voor Jack Wolfskin van fundamenteel belang in elke zakelijke relatie. Alle producenten hebben zich ertoe verplicht om zich aan hun gedragscode te houden.

    • Lidmaatschap Fair Wear Foundation: samen met van de Fair Wear Foundation werken ze aan verbeterde arbeidsomstandigheden.
    • Gedragscode voor eerlijke en veilige arbeidsomstandigheden: het naleven van hun eisen wordt regelmatig door onafhankelijke auditors gecontroleerd.
    • Maatschappelijke betrokkenheid in de hoofdvestiging: ze ondersteunen de gehandicaptenhulporganisatie ‘Vitos Behindertenhilfe’ in Idstein.
    • Opleiding bij Jack Wolfskin: voor stagiairs valt er heel wat te beleven.
    • Gezondheidsmanagement: de gezondheid en de ‘work-life-balance’ van hun medewerkers ligt hen na aan het hart.
    Categorieën:
    Selecteer meer dan één item om te vergelijken.